Wereldvreemde vrouw

Als man zie ik vrouwen als mystieke wezens. Ze hebben iets prachtigs, iets onbegrijpelijks voor de mannelijke geest. Dat ontastbare siert de meeste vrouwen, maar bij sommigen heeft het iets misselijkmakends. Een vrouw in het bijzonder die mijn bloed doet koken is Minister Jet Bussemaker. Teveel vrouwen teren volgens haar op de zak van hun man en daar moeten vrouwen zich schuldig om voelen. Ze moeten meer doen om te emanciperen en deel te nemen aan de werkende maatschappij, want vrouwen kunnen immers net zo gemakkelijk topfuncties bekleden als mannen. Maar sinds wanneer draait de wereld enkel om status en het bezetten van een gouden zetel?

Schaamtevrij uit Bussemaker zich over vrouwelijke niet-participanten van de werkende maatschappij. Die vrouwen schieten op elk front te kort. Mijn tenen krommen ervan, want wat ze werkelijk zegt is dat mijn moeder – die zorg heeft gedragen voor vijf kinderen – zich nutteloos profileert in de maatschappij. Het feit dat al haar kinderen een opleiding genoten, normen en waarden ontwikkelden en dat ze met hun problemen naar hun moeder konden komen, zijn volgens onze minister te verwaarlozen . Sterker nog: mijn moeder heeft eraan bijgedragen dat mijn vader succes heeft kunnen boeken op de arbeidsmarkt. Dit wordt ook niet in haar oordeel opgenomen. Minister ben je een aantal uren per dag, een goede moeder en echtgenote ben je elke minuut voor de rest van je leven.

Niet te vergeten dat mijn moeder net als vele andere moeders een ongelooflijke bijdrage heeft geleverd aan werkend Nederland. Want opvoeding, mantelzorg en vrijwilligerswerk zijn ongetwijfeld van economisch belang. Moeten deze vrouwen zich dan schuldig voelen? Juist omdat ze veel ervaring opdoen en delen en geen gebruikmaken van hun opleiding om een maatschappelijk financieel aantrekkelijkere functie te bekleden? Nog even en we hebben een Bussemaker-norm die suggereert dat alle vrouwen die minder dan een x-bedrag verdienen eens goed moeten kijken naar hun eigen falen.

Want stel dat je in een scheiding terechtkomt, dan ben je als vrouw mooi de dupe. Is het alleen niet raar dat het aantal echtscheidingen is toegenomen sinds er steeds meer tweeverdieners zijn gekomen? De belangrijkste fundamentele waarden die we leren om te functioneren in de samenleving is minister Bussemaker waarschijnlijk even vergeten. Naastenliefde en respect zijn nodig in zowel thuiswerkend als buitenhuiswerkend Nederland, anders stort het geheel in als een kaartenhuis. Voor die waarden zijn geen opleidingen, die ontstaan uit liefde en opvoeding.

Minister Bussemaker heeft een voorbeeldfunctie in de Nederlandse samenleving en het is dan ook niet te laat om het goede voorbeeld te geven. Als een start kunt u alle moeders en hardwerkende huisvrouwen en vrijwilligers bedanken voor hun inzet en bijdrage aan de maatschappij. Het zou u sieren als u excuses maakt en deze vrouwen vanuit uw eigen zak financieel bedankt. Want laten we wel wezen, je eigen tuin onderhouden is geen werk maar de tuin van een ander onderhouden is dat wel? Minister, stap eens van je troon af en begeef jezelf een onder de hardwerkende moeders en huisvrouwen. Die ervaring zal uw ogen openen.

Lees hier de verantwoording.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s