Verantwoording: Wereldvreemde vrouw

Genre:Column
Magazine: Kek Mama
Doelgroep: Kek Mama is een magazine dat bedoeld is voor eigentijdse moeders met kinderen van 2 tot 12 jaar, die af en toe willen wegbreken uit de dagelijkse routine van gezin, huishouden en werk. In elk nummer lees je alles over de psyche en ontwikkeling van het kind, tips die het opvoeden gemakkelijker en nog leuker maken en verhalen van collega-moeders. Het magazine biedt ook typische vrouwenrubrieken die zich focussen op onder andere mode, wonen en kinderen. Kek Mama komt vier keer per jaar op de markt.

Het gekozen onderwerp: Als man wilde ik weleens iets anders proberen dan het bekende pad te bewandelen. Daarom heb ik ervoor gekozen om twee onderwerpen voor mijn afstudeerproject uit te besteden aan typische vrouwenbladen. Over mijn column heb ik lang nagedacht en ik heb daarbij besloten om een column te schrijven over minister Jet Bussemaker.

De doelgroep staat ver af van mij als persoon. Dat maakt echter niet veel uit, want ik kan mij goed vinden in moeders die zichzelf ergeren aan uitspraken van een minister over dat ze teren op de zak van hun man. Elke relatie is anders en ik weet uit ervaring dat er moeders bestaan die zich compleet uit de naad werken om het leven van anderen beter te maken. Die vrouwen verdienen ook een schouderklopje en aandacht, vandaar dat ik besloten heb een column te schrijven voor Kek Mama. De column past helemaal in het blad thuis, ook al is het geschreven door een man.

Anderzijds wil ik laten zien dat ik met het genre column uit de voeten kan. Door een typisch vrouwenonderwerp te pakken dat aansluit bij moeders met kinderen, kan ik ook eigen ervaring laten spreken. Dat maakte het schrijven van de column iets gemakkelijker, want het zoeken naar een goed onderwerp was lastig. De zwartepietendiscussie en tweeverdieners zijn ook onderwerpen die in mij op zijn gekomen en waar ik een aantal pogingen mee heb ondernomen. Er is echter al zoveel over gezegd en gedaan dat ik het moeilijk vond om voor een compleet andere doelgroep dan gewend een goede column te schrijven. Vandaar dat ik het meer betrokken heb op de natuur van de Kek Mama lezers, namelijk moeders.

Voor de column heb ik mij ingelezen op uitspraken van minister Jet Bussemaker en gekeken naar haar profiel. Het is niet zozeer voor de column zelf, maar als research belangrijk geweest om de column te kunnen schrijven. Zonder achtergrondinformatie of kennis had ik minder bagage gehad om uit te kiezen. Daarnaast blijft het onderwerp actueel. Bussemaker blijft zich bezighouden met de emancipatie van de vrouw in de maatschappij en haar visie daarop.

Bronnen:

  • Rijksoverheid.nl – Op de website is een complete pagina over Jet Bussemaker te vinden.
  • Parlement.com – Hier staat aanvullende informatie over de minister, alsook persoonlijke informatie beschreven.
  • Debatgemist.tweedekamer.nl – Hier is een duidelijk debat over de rol van vrouwen in de maatschappij te vinden.
  • Trouw- Artikel over nota in 2013, waarin Bussemaker stelt dat teveel vrouwen teren op de zak van hun man. Ook heb ik hier de aanleiding voor het schrijven van de column gevonden. Namelijk dat Bussemaker zegt dat er nog steeds te weinig vrouwen in de bestuurstop van ondernemingen zitten.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s