Interview Vincent Gerdsen

vincent gerdsen

Vincent Gerdsen: “De macrobiotiek heeft mijn leven gered”

Over gezond leven, ziektegenezing en rust van lichaam en geest

Hij was letterlijk ten dode opgeschreven. Nadat bij Vincent Gerdsen is vastgesteld dat hij lijdt aan chronische Hepatitis B, geven specialisten in het ziekenhuis hem in 1994 hoogstens tien tot vijftien jaar te leven. De kans op herstel ligt immers lager dan één procent. Gerdsen komt vervolgens in aanraking met de macrobiotiek, waardoor hij van zijn ziekte weet te genezen. Als specialist van de macrobiotische eet- en leefwijze zou hij graag zien dat anderen hetzelfde pad bewandelen.

Ziektegenezing
Zonder enige zekerheid is Gerdsen na de constatering van Hepatitis B zelf op zoek gegaan naar mogelijkheden om zijn leven te verlengen. Vijf jaar lang lette hij op zijn voeding en experimenteerde hij met homeopathische middelen. Helaas zonder succes. Gerdsen komt vervolgens uit bij het Kushi Instituut in Amsterdam, waarna zijn leven langzaam aan beter wordt. “Na zes maanden experimenteren met de macrobiotische eet- en leefwijze merkte ik verbetering. Dit ging weliswaar gestaag, maar het was het enige succes dat ik in die periode boekte”, vertelt Gerdsen zelfverzekerd.

Om zich meer te verdiepen in de macrobiotiek is Gerdsen de studie macrobiotiek gaan volgen. In 2002 sloot hij met succes zijn studie level 1, 2 en 3 aan het Kushi Instituut af. In diezelfde periode wist hij zijn behandelend artsen te verrassen. “Door twee jaar lang heel strikt op mijn voeding te letten, is mijn lichaam in 2002 antistoffen gaan aanmaken tegen mijn ziekte. Mijn lever is in 2012 volledig hersteld en de artsen noemden het een klein wonder. Ze hadden dit resultaat nooit verwacht”, zegt Gerdsen trots.

Macrobiotiek als kankergenezer
Om zijn kennis in de praktijk te brengen, bracht Gerdsen in 2013 zijn debuutboekje ‘Ideaal gezond’ en de poster ‘Het Ideale Eetpatroon voor Gezondheid’ uit. Hierin geeft hij uitleg over de macrobiotische eet- en leefstijl, met als doel Nederland kennis te laten maken met wat Gerdsen noemt ‘de beste eet- en leefwijze voor gezondheid’. Onze huidige levensstijl laat namelijk te wensen over. “We eten in het Westen veel te ongezond, met als resultaat dat we kwetsbaarder zijn voor Westerse ziekten als kanker, reuma en diabetes. De macrobiotiek helpt zowel medicinaal als preventief en is dus een goed middel om deze ziekten tegen te gaan.”

Om misstanden te voorkomen, benadrukt Gerdsen dat niet elke ziekte zomaar verholpen is door macrobiotisch te gaan leven. “Die fout is vanuit de macrobiotiek al teveel gemaakt”, zegt hij. “Als je ziek wordt ga je natuurlijk eerst naar dokter en je laat je behandelen tot de brand geblust is. Macrobiotisch gaan leven kun je daarnaast gaan doen en dat moet je strikt volhouden. Voor chronische ziekten is de macrobiotiek een optimale keuze om de ziekte te genezen.” Bij acute ziekten is dit niet vanzelfsprekend. “Als je acute kanker hebt, dan is dit proces al zover dat het niet zomaar te genezen is. Je hebt de hulp nodig van doktoren om tijd te winnen, waarna de macrobiotiek uitkomst kan bieden. “

Alle giftigheid afvoeren
Die tijd is nodig om een ommekeer in ons lichaam te bewerkstelligen. Gerdsen verwijst daarmee naar onze leefgewoonten. Als we ons de afgelopen twintig jaar tegoed hebben gedaan aan het nuttigen van alcohol, dierlijke eiwitten en zuivel, dan moeten we de giftigheid van die producten eerst uit ons systeem halen. “Zie het als een appel die je schilt. Je moet alle lagen schillen om bij de kern te komen, pas dan kan je lichaam beginnen met genezen. Dit kun je bereiken door je zeer strikt aan het macrobiotische programma te houden”, aldus Gerdsen.

In de praktijk betekent dit dat we moeten stoppen met veel producten die we dagelijks gebruiken. Dierlijke eiwitten, zuivelproducten en alcohol zijn uit den boze. Sterker nog, een beetje is al teveel als je ziek bent. Volgens Gerdsen kunnen we ons daarom beter niet wagen aan diëten. “De macrobiotiek is heel stellig als het gaat om voedselconsumptie. Populaire diëten dragen niet bij aan een gezondere levensstijl. Dieetboeken liggen dicht tegen de wil van mensen aan en vragen weinig veranderingsbereidheid van de lezer. Tien procent van de diëten doet het wellicht anders, maar het gros zegt dat je kunt afvallen of gezonder kunt leven door van alles een beetje te pakken. Dit is niet waar, je moet er gewoon mee stoppen. Een levensveranderende aanpak van je eet- en leefwijze biedt uitkomst”, zegt Gerdsen stellig.

“Eten is intiemer dan seks”
Gerdsen haalt daarmee de moeilijkste factor aan die komt kijken bij de macrobiotiek. Hij constateert dat het voor mensen vaak het moeilijkste is om compleet af te stappen van hun leefgewoonten. Rokers moeten stoppen met roken en een glaasje wijn bij het avondeten zit er ook niet in. “Ik zeg altijd: eten is intiemer dan seks. Mensen gaan gemakkelijker vreemd dan dat ze hun koffie laten staan. De veranderingsbereidheid is bij velen heel laag. De meesten die dan ook de macrobiotiek volgen, kampen enigszins met hun gezondheid en zoeken naar verandering”, meent Gerdsen.

Een verandering van je leefgewoonten moet volgens Gerdsen echter niet ten koste gaan van je sociale leven. Stel dat je met vriendinnen een avondje uit eten gaat, dan kun je rustig naar een restaurant gaan. “Als je niet om gezondheidsredenen macrobiotisch gaat leven, dan moet je het sociale leven niet verwaarlozen. Heb je bijvoorbeeld kinderen, wees dan niet te strikt over voeding tijdens een kinderfeestje. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je niet te vaak oude leefgewoonten oppakt. Dan kan de macrobiotisch voeding de giftige stoffen ook niet uit je lichaam verwijderen.”

Kook heerlijk, neem kooklessen.
Om zomaar je hele eet- en leefwijze om te gooien, is niet voor iedereen gemakkelijk. Want waar moet je beginnen? Hoe moet je het aanpakken? De oplossing is voor Gerdsen is heel simpel. “Kushi heeft veertig hele goede boeken geschreven over de macrobiotiek. Ik zou adviseren om je daarin in te lezen, dan ben je een hele stap verder. Ook zou ik kooklessen adviseren. Je kunt namelijk heerlijk koken met macrobiotische producten, maar het is handig als je weet waar je moet beginnen”. Vervolgens kun je samen met een macrobiotisch specialist een goed stappenplan maken en toepassen.

Een van de aspecten waar iedere beoefenaar rekening mee moet houden, is de wisseling van seizoenen. De macrobiotiek maakt sterk gebruik van seizoensproducten. “Zomerproducten eet je in de zomer, winterproducten in de winter”, meent Gerdsen. “ Dat helpt je lichaam in balans te houden. Dit is een voorbeeld dat je steeds vaker terugziet in onze Westerse leefgewoonten. Verschillende supermarkten promoten seizoensconsumptie steeds meer en dat is op zichzelf zeer positief.”

Rust van lichaam en geest
“Echte nadelen zitten er niet aan de macrobiotiek”, zegt Gerdsen. “Maar, als je getrouwd bent adviseer ik om niet alleen macrobiotisch te gaan leven.” Hij legt uit dat de levenswijze een enorme impact heeft op de persoon die het beoefent, maar ook op de omgeving. “Je krijgt door de levenswijze meer rust in je lichaam. Dit zorgt er automatisch ook voor dat je meer rust van geest krijgt. Je merkt die verandering niet alleen zelf, je omgeving merkt het ook. Je wordt een compleet ander persoon.”

Levende voorbeelden zie je dagelijks terug. Gerdsen zegt dat je alleen al door naar dagelijkse situaties te kijken, kunt zien hoe yin of yang iemand eet en drinkt. “Aan de conditie van tegenstanders van asielzoekerscentra kun je zien dat ze ook heel extreem yang eten en drinken. Noem het extreem rechts eten. Als je yin en yang goed afstemt met macrobiotische voeding en dranken dan zul je die extreemheid nooit zien. Vergelijk het bijvoorbeeld met vegetariërs. Die zijn een stuk rustiger en leven voornamelijk yin. Ze zijn een stuk zachtaardiger.”

Japans succes
Uiteindelijk komt het erop neer dat de macrobiotisch eet- en leefwijze het eten van yin en yang op elkaar afstemt. Gerdsen meent dat het mijden van uitersten meer rust brengt en de gezondheid bevordert. Hij verwijst daarmee naar de Japanse eet- en leefstijl. “Japanners koken en eten nog zeer traditioneel en veel van die invloeden zie je terug in de macrobiotiek. De meeste honderdjarigen wonen in Japan en ze kennen zoveel rust, dat ze veel situaties tegelijk aankunnen.”

De macrobiotiek heeft de Japanse levenswijze nog verder geoptimaliseerd. “Bijvoorbeeld door witte rijst te vervangen door bruine rijst”, zegt Gerdsen. Maar er is meer. Overgewicht is geen issue in de macrobiotiek. “Als je van je overgewicht wilt afkomen, dan moet je jouw leefwijze veranderen. Ook in de macrobiotiek kost het tijd om af te vallen en je moet natuurlijk blijven bewegen. Al is de macrobiotiek uitermate geschikt om af te vallen. Ik ken niemand die deze leefwijze hanteert en overgewicht heeft”, lacht Gerdsen. “Je moet alleen wel geduld hebben en goed koken om een duurzaam resultaat te krijgen.”

Streamer 1: “Mijn lever is volledig hersteld en de artsen noemden het een klein wonder”

Streamer 2: “Mensen gaan eerder vreemd dan dat ze hun koffie laten staan”

Persoonskader
Vincent Gerdsen is als macrobiotisch specialist werkzaam bij The Macrobiotic Way. Hij is van zijn ziekte Hepatitis B afgekomen sinds hij de macrobiotische eet- en leefwijze heeft opgepakt. Dit leidde tot de ontwikkeling van zijn boek ‘Ideaal Gezond’ en de ontwikkeling van de bijbehorende poster ‘Het Ideale Eetpatroon voor Gezondheid.’ Gerdsen heeft de studie Toegepaste Huishoudwetenschappen afgerond en is vervolgens op Level 1,2, 3 niveau afgestudeerd aan het Kushi Instituut in Amsterdam.

Lees hier de verantwoording.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s